Adverteren of een persbericht?
Nieuws.Social

Autoriteit Persoonsgegevens: Actieve rol EU met de social-mediaplatforms

De Autoriteit Persoonsgegevens wil een actieve rol gaan spelen in een Europese werkgroep. Dit betreft de privacy-toezichthouders die social media-platforms onder de loep neemt. Doel is om te achterhalen hoe deze platforms aan hun gegevens komen en hoe ze voorkomen dat anderen daar onrechtmatig toegang toe hebben. De affaire rond het misbruik van Facebook-gegevens door Cambridge Analytica ligt mede aan de oprichting van de werkgroep ten grondslag. Europese privacy-toezichthouders hebben de afgelopen jaren vaker samen onderzoek gedaan naar datalekken en andere overtredingen van privacy-regels. Zo nam de AP het voortouw in een Europees onderzoek naar een datalek bij taxidienst Uber. Volgens Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, zorgt Europese samenwerking er voor dat er steviger opgetreden kan worden tegen overtredingen. “Daar is iedereen bij gebaat die social media gebruikt.” 

Artikel 29-werkgroep

De Europese toezichthouders komen regelmatig samen in de Artikel 29-werkgroep. De social media-werkgroep maakt deel uit van dit samenwerkingsverband. De Artikel 29-werkgroep wordt vanaf 25 mei 2018 opgevolgd door de European Data Protection Board (EDPB). Vanaf die datum treedt de nieuwe Europese privacyregulering GDPR (de AVG in Nederland) in werking. De social media-werkgroep gaat in Europees verband een langetermijnstrategie ontwikkelen voor het gebruik van persoonsgegevens door social media. Uitgangspunt is de bescherming van persoonsgegevens tegen onrechtmatig gebruik op social mediaplatforms. De werkgroep kijkt niet alleen naar social media, maar ook naar andere partijen als datahandelaren en app-ontwikkelaars.

Het instellen van de werkgroep vloeit voort uit een overleg van de samenwerkende Europese privacytoezichthouders eerder deze week in Brussel. De privacytoezichthouders hebben daar hun steun uitgesproken voor het grondige onderzoek dat de Britse privacytoezichthouder ICO is gestart naar de manier waarop Facebook persoonsgegevens heeft gedeeld met Cambridge Analytica en andere apps. 

Wolfsen zegt:

De AP heeft intensief contact met de ICO, ook met betrekking tot de Nederlanders die zijn getroffen. We blijven vanzelfsprekend de ontwikkelingen op de voet volgen.

Op 6 april maakte ook de Spaanse toezichthouder bekend dat het de rol van Facebook in het CA-schandaal gaat onderzoeken. De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft eind maart een vergelijkbaar onderzoek aangekondigd.

Patrick Petersen

Patrick Petersen is ervaren b2b en b2c onlinemarketeer, veelgevraagd spreker-docent (postHBO en postDOC), bestseller auteur met onder andere het Handboek Online Marketing en Handboek Mobile Marketing (genomineerd managementboek van het jaar) en oprichter van AtMost, SocialMedia.nl, Educator en AtMost.TV. Online marketing, mobile, contentmarketing en social media is zijn passie met daarbij het realisme: noem jezelf na wat bloggen en twitteren geen Social Media expert.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.