Adverteren of een persbericht?
SocialMedia.nl-Nieuws.Social

Autoriteit Persoonsgegevens: ‘Cookiemuur is overtreding van AVG’

 

Sites moeten hun bezoekers ook toegang bieden als zij geen tracking cookies willen accepteren, want als de toegang wordt geweigerd, overtreden deze websites privacywet AVG. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).  De toezichthouder reageert met deze normuitleg op naar eigen zeggen ‘tientallen klachten’ van websitebezoekers. Zij zouden na het weigeren om tracking cookies te accepteren geen toegang gekregen hebben tot websites of specifieke webpagina’s. De AP gaat de controle op juiste naleving van de AVG op dit punt intensiveren. Een aantal partijen heeft volgens de toezichthouder al een brief gekregen. 

Volgen en vastleggen gedrag

Het gaat overigens niet alleen om het plaatsen van tracking cookies, die gebruikt worden om het surfgedrag van mensen te volgen. De AP noemt ook vergelijkbare manieren van volgen en vastleggen van gedrag door middel van software of andere digitale methodes.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, stelt: “Het digitaal volgen en vastleggen van surfgedrag op internet via volgsoftware of andere digitale methodes is een van de grootste verwerkingen van persoonsgegevens, omdat vrijwel iedereen op internet actief is. Ter bescherming van de privacy is het daarom van belang dat partijen aan websitebezoekers op een goede manier toestemming vragen.”

Volgens Wolfsen kunnen mensen zo welbewust en op de juiste manier gebruik maken van hun recht op bescherming van persoonsgegevens. “Als op een website wordt gevraagd om toestemming voor tracking cookies en bij weigering daarvan toegang tot de website of service niet mogelijk is, staan mensen onder druk hun persoonsgegevens af en dat is onrechtmatig.”

Grondslag voor gegevensverwerking

De AVG schrijft voor dat organisaties een grondslag moeten hebben om persoonsgegevens te verwerken. Als bedrijven mensen willen volgen met tracking cookies, volgsoftware of andere digitale methodes, moeten zij daarvoor toestemming vragen. Websitebezoekers moeten er namelijk op kunnen vertrouwen dat hun persoonsgegevens goed worden beschermd, volgens de regels uit de privacywet.

Veel websites vragen daarom vooraf toestemming voor het plaatsen van diverse ‘volgsoftware’ zoals tracking cookies, tracking pixels of fingerprinting. Tegen software voor het goed functioneren van de website en het algemeen analyseren van het bezoek op een site(via analytic cookies) is volgens de AP geen bezwaar. Het grondiger volgen en analyseren van het gedrag van websitebezoekers en het delen van deze informatie met andere partijen mag echter alleen met toestemming.

Cookiewall beperkt keuze

De toestemming moet volledig vrij gegeven kunnen worden. Maar bij zogeheten ‘cookiewalls’ op websites (die stellen: geen toestemming betekent geen toegang) is de toestemming niet vrij gegeven. Websitebezoekers kunnen zonder het geven van toestemming namelijk geen toegang tot de website krijgen. ‘Op grond van de AVG is toestemming niet ‘vrij’ als iemand geen echte of vrije keuze heeft. Of als diegene het geven van toestemming niet kan weigeren zonder nadelige gevolgen’,  schrijft de AP. Nu de normuitleg er is, hebben betrokken organisaties de opdracht hun praktijk waar nodig aan te passen. De AP heeft de organisaties waar waarover de meeste klachten kwamen een brief gestuurd met de normuitleg.

 

Via Telecompaper maart 2019

redactie

Redactie Nieuws.Social. Wij bestaan uit medewerkers van Vormgeven.nl, AtMost, AtMost.TV en een afvaardiging van ervaren bloggers.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Boek E-commerce Marketing 4.0 met Pieter Zwart, Michel Schaeffer, Thuiswinkel.org & Cor Molenaar 

BESTEL NU!